Sivil toplumun çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik izleme rolünü güçlendirmek amacıyla kurulan işbirliği “Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı” olarak adlandırılmıştır. Ortaklık, aşağıda belirtilen sivil toplum kuruluşlarından oluşur.
ÇOCUĞA KARŞI ŞİDDETİ ÖNLEME AĞININ AMAÇLARI
Ortaklık Ağına katılmak için Ağı’n protokolünü ve mütabakat metnini okuyup imzalayarak aşağıdaki e-posta adresine gönderebilirsiniz:
Türkiye’de çocukların yararına faaliyet gösteren, ulusal veya yerel sivil toplum örgütleri (STÖ), üniversiteler ve meslek örgütlerinin çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik hak temelli izleme ve savunu çalışmalarını kolaylaştırmak ve desteklemektir.
Ortaklık Ağı; çocuklara karşı şiddeti önlemede sivil toplumun izleme ve savunu rolünü güçlendirmek üzere çalışır. Ağ; çalışmalarında çocukların haklarını yasal garanti altına alan, başta Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaları temel alır ve çalışmalarına yön verir.
Ortaklık Ağının faaliyetleri; bilginin ve eğitimin çocuk haklarını gerçekleştirmede güçlü bir araç olduğu inancına dayalı olarak planlanır. Bu nedenle bilginin en yaygın şekilde dağıtımını ve ulaşılabilir olmasını sağlayıcı çalışmalar yapılır. Ağ; yerel STÖler ile ulusal ve uluslararası STÖleri birbirine yaklaştırarak, yeni bilgi teknolojileri aracılığı ile bilgi dağılımını kolaylaştırarak, yönlendirme ve destek mekanizmaları kurarak STÖleri güçlendirir.
a) Türkiye’de çocuğa yönelik farklı şiddet türlerini görünür kılmak,
b) Sivil toplumun çocuğa karşı şiddeti izleme rolünü güçlendirmek üzere strateji ve yöntem geliştirmek ve uygulamak,
c) Çocuğun şiddet yoluyla uğradığı hak ihlalleri konusunda veri toplama ve değerlendime yoluyla savunu faaliyeti yapmak,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının bu konudaki politika, hizmet ve sorumluluklarını çocuk yararına değiştirme konusunda baskı grubu oluşturmak,
e) Çocuklarla veya çocuklar için çalışan sivil toplum kuruluşu, meslek örgütleri arasında etkin ortaklık kurmak ve bu konuda farkındalık yaratmak,
f) Bu ortaklığın sürdürülebilir kılınmasını sağlamak.
a) Ortaklık Ağı üyelikleri üç kategoride olabilir. Her üç kategoride yer alan üyeler çocuklarla ve çocuklar için çalışan sivil toplum örgütleri, üniversiteler, meslek örgütleri ve ağlardır:
Tam Üyelik – Ortaklık Ağı’nın tam üyeleri çalışan kayıtlı ve tüzel kişiliği olan sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve meslek örgütleridir. Tam üyelerin Genel Kurul ve Yürütme Kurulu’nda temsiliyet ve oy hakkı vardır. Tam üyeliğe başvurabilmek için başvurucu örgütün çocuğa karşı şiddet alanında en az bir yıl yukarıdaki ağ faaliyet alanları çerçevesinde çalışmasının olması gerekmektedir.
Tam üyelik statüsü, art arda 3 Genel Kurul’a katılınmadığı takdirde YK önerisi ve Genel Kurul kararı ile gözlemci üyelik statüsüne düşürülebilir.
Ağ Üyeliği (başka ilgili bir ağın Ortaklık Ağı’na katılımı) – Başvurucu ağ, tüm üyelerinin olurunun bulunduğuna dair mutabakat metni ile Ortaklık Ağı’na üye olabilir. Genel Kurul’da oy hakkı yoktur. Yürütme Kurulu’na seçilemez. Ağ üyeliğine başvurabilmek için başvurucu ağın çocuğa karşı şiddet alanında en az bir yıl yukarıdaki ağ faaliyet alanları çerçevesinde çalışmasının olması gerekmektedir.
Gözlemci Üyelik– Gözlemci üyeliğe başvurabilmek için başvurucu örgütün çocuğa karşı şiddet alanında çalışmasının olması gerekmektedir. Ayrıca, tam üyeliğe başvuru yapan örgütler YK değerlendirmesi sonunda tam üyelik koşullarını sağlayamayanlarla ilgili gözlemci üyelik önerisi ve statüsü önerilebilir. Gözlemci üyelerin Genel Kurul ve Yürütme Kurulu’nda temsiliyet ve oy hakkı yoktur.
Gözlemci üyelerin statüsü 6 ayda bir değerlendirilir.
b) Her tam üyenin bir oy hakkı vardır.
c) Yeni üye başvurusu imzalı Protokol ve sonunda bulunan Mutabakat Metni’ni Sekretarya’ya ulaştırılması ile yapılır.
Yeni üyelik başvuruları Sekretarya üzerinden Ortaklık Ağı Yürütme Kurulu’na ulaştırılır ve Yürüme Kurulu’nun üç üyesinden oluşmuş Üye Değerlendirme Kurulu’nun Protokolü, Mutabakat Metni’nde ve politika metinlerinde belirtilen ilkeler üzerinden değerlendirmesi sonucu başvurudan sonraki ilk Yürütme Kurulu toplantısında karara bağlanır.
Genel Kurul’a 3 ay kala yapılan üyelik başvuruları Genel Kurul’dan sonra değerlendirilir.
d) Ortaklık Ağı’na üye her örgütün Protokolde yer alan amaç ve ilkeler doğrultusunda hareket etmesi beklenir.
e) Üye Değerlendirme Kurulu’nun önerisi ve Yürütme Kurulu kararıyla Ortaklık Ağı’nın amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği gözlemlenen Ortaklık Ağı üyelerinin üyelikleri durdurulabilir. Bu karar üyeliği durdurulan üyenin katılımıyla/dinlenmesiyle ilk Genel Kurul’da karara bağlanır.
f) Yürütme Kuruluna yazılı olarak bildirilme suretiyle Ortaklık Ağı’ndan ayrılmak serbesttir.
Ortaklık Ağı; aşağıda belirtilen sivil toplum kuruluşlarından oluşur. Organları; ağ üyesi kuruluşların temsilcilerinden oluşan Genel Kurul, Genel Kurul tarafından seçilen Yürütme Kurulu ve Sekretarya ile ihtiyaç temelinde oluşturulan alt birimlerden oluşur.
a) Genel Kurul: Ortaklık Ağı üyesi kuruluşların temsilcilerinden oluşur. İki yılda en az bir kez Yürütme Kurulu’nun çağrısıyla toplanır. Ortaklık Ağı bir sivil inisiyatiftir, toplantıya katılım üyelerin kendilerine, Ortaklık Ağı’na ve diğer ortaklara karşı sorumluluğunun gereğidir. Çalışmaların bu sebeple zora girmemesi için toplantı en az 5 farklı kuruluş temsilcisinin katılımı ile yapılır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
b) Yürütme Kurulu: Genel Kurul üyeleri tarafından adaylar arasından seçilen yedi asil üyeden oluşur. Yürütme Kurulunun çalışma süresi 2 yıldır. Asil üyelerden ayrılan olması halinde seçim sırasına göre yedek üye asil üyenin görev süresini tamamlamak üzere göreve gelir. Yürütme Kurulu tarafından gerekirse alt birimler ve çalışma grupları oluşturulur.
1. Bir Yürütme Kurul üyesinin aşağıdaki özelliklere sahip olması beklenir:
2. Yürütme Kurulu üyelerinin görevleri aşağıdaki gibidir:
c) Sekretarya: Her Genel Kurul’da gönüllü olan iki derneğin gönüllülük beyanı üzerine, kapasitesinin değerlendirmesi yapılarak seçilir:
Sekretarya’nın görevleri aşağıdaki gibidir:
Üyeler arasında haberleşme : Ortaklık Ağı üyeleri arasında bilgi alış verişini sağlamak üzere web tabanlı bir haberleşme ağı ve web sitesi oluşturulur. Site, ortaklık dışındaki kişi ve kuruluşların da yararlanmasına açık biçimde tasarlanır.
Giderler: Ortaklık faaliyetlerinin giderleri mümkün olduğunda ortaklar tarfından karşılanır. Hazırlanacak çalışma planı doğrultusunda yürütülecek çalışmalarda ortaklar tarafından karşılanamayacak gideri gerektiren hallerin varlığı halinde, ulusal veya uluslararası işbirliği yapılabilecek kuruluşlar ve sponsorlardan yararlanılabilir. Bunun usul ve yöntemi hakkında karar Genel Kurulda alınır ve Yürütme Kurulunca alınan karara göre çalışma yürütülür.
Ortaklık Ağı’nın Logosu ve Kullanımı: Ortaklık Ağı’nın logosu ancak Yürütme Kurulu’nun kararıyla üyelerin çalışmalarında ya da üçüncü tüzel şahısların çalışmalarında kullanılabilir. Sekretarya bu konuda bilgilendirilir.
AĞA ÜYE KURULUŞLAR VE STK LAR
Tam Üyeler:
Ağ Üyeleri:
Gölzemci Üyeler: